Kool noolTutvustus noolTraditsioonid noolJõululaat

Trükitav versioon

Laat kui kauplemis- ja meelelahutusvorm on juba väga vana. Tavaliselt on laat olnud seotud mõne aastapüha või tähtpäevaga. Laatadest on omakorda välja kasvanud suured kaubandusmessid.

 

Waldorfkoolide juurde kuulub laatade korraldamise komme juba nende koolide tekkimisest peale. Kui tihti, millal ja kuidas laatasid peetakse, sõltub juba iga konkreetse kooli traditsioonidest ja tavadest. Lisaks jõululaatadele peetakse ka mihkli-, lihavõtte- ja mardilaatasid.

 

Milleks siis üldse korraldatakse koolis üht sellist üritust nagu laat? Esiteks on tegu sotsiaalset laadi ettevõtmisega, kus õpilased ja vanemad saavad koos üht üritust ette valmistada ja läbi viia, saades seeläbi kasulikke kogemusi. Teiseks võimaldab laat koguda raha mõne tarviliku asja muretsemiseks või mõne ürituse läbiviimiseks. Nii oleme muretsenud koolile vajalikke puidutöövahendeid, korraldajad klassid on käinud aga ekskursioonidel välismaal. 2007. aasta jõululaada tuludest tegime ühiselt teiste Tartu erakoolidega annetuse Tartu Lastehaiglale.

 

Alates 1999. aastast on jõululaada korraldamisest saanud 8. klassi õpetaja, õpilaste ja vanemate ühine projekt. Planeerimine ja ettevalmistustööd algavad juba sügisel.
Et waldorfkoolid on "roheliselt mõtlevad" koolid, siis pakutakse laatadel eelkõige loodussõbralikke tooteid: mahepõllumajndussaadusi, loodusravimeid ja -kosmeetikat, kaupu puidu- ning käsitöömeistritelt. Mitmed klassid on väljas oma lettidega, kus müüakse laste ja vanemate valmistatud asju.

 

Ehkki kaubad on toredad ning paljud leiavad siit midagi jõuluvanakotti panemiseks, tullakse jõululaadale rohkem meeleolu pärast. Avatud on kohvikud, kus pakutakse vanemate ja laste küpsetatud hõrgutisi; töötavd meistrite toad, kus saab valmistada küünlaid, jõulukaunistusi, nukke jne; kuulata-vaadata saab kontserti, marionettnukuteatrit; toimub oksjon ja osta võib ka loteriid, kus loomulikult iga loos võidab. Samuti on jõululaat koht, kus saab kohtuda tuttavatega, vilistlastega, kooli sõpradega, kellega iga päev ei näe. Igal juhul on jõululaadast saanud üks kooliaasta tähtsündmusi.